Audi

Last modified date

Audi må vara ett starkt varumärke på egen hand men de ägs faktiskt till 100 % av Volkswagen som ju också är ett stort tyskt bilmärke. Volkswagen köpte upp Audi redan 1964. Huvudkontoret ligger i en tysk stad som heter Ingolstadt som ligger i provinsen Bayern. Där sker också en stor del av tillverkningen.

Historien bakom Audi

Audi grundades år 1909 av en man vid namn August Horch. Han var tidigare på företaget Horch men tvingades att lämna efter att ha kommit i konflikt med ledningen. Den första bilen släpptes året efter och kallades Audi Typ A. Den såldes endast i 140 exemplar.

Efter andra världskriget blev företaget beslagtaget av Sovjet och man valde att starta om verksamheten på nytt i den västra delen av Tyskland. Det var då Ingolstadt blev det nya centrumet tillsammans med Düsseldorf.

1964 valde alltså Volkswagen att köpa upp både Audi och själva fabriken i Ingolstadt. Till skillnad från vad man kan tro ansågs Audi inte vara ett lyxmärke förrän i början av 80-talet. Innan dess hade de setts som högst ordinära personbilar. På 80-talet började man istället tävla med sina tyska konkurrenter Mercedes och BMW på allvar. Audi har alltid stått för hög kvalitet och teknisk kunnighet, vilket också märks i deras slogan. Den lyder som bekant ”Vorsprung durch Technik”, vilket på svenska översätts till ”försprång genom teknik”. Audi Quattro blev lite av en vändpunkt för företaget med dess stora framgångar inom rally. Idag ser bilmodellen kanske inte mycket ut för världen men på 80-talet var den en riktig gigant.

Audi A7

Audi A7 är en bil i lyxklassen och den har tillverkats sedan 2010. Den är mellanmodellen i lyxklassen, alltså större än A6:an men mindre än A8:an. Det är en modell som säljs hos de flesta Audiåterförsäljare i Sverige och då oftast med läderklädsel om du inte gör några personliga tillval. Den andra generationen av denna bil presenterades så sent som år 2018 i hemlandet Tyskland och det är främst den som säljs idag. Vill du ha en högpresterande bil som du kan lita på i alla väder är det värt att satsa på en A7:a från Audi. Modellen är riktigt snygg och andas klass och du kommer säkerligen dra till dig blickar vart du än åker.

kalle