Mercedes

Last modified date

Tyskland har länge varit ett ledande land inom bilindustrin och står bakom flera av de största bilmärkena i världen. Mercedes, eller Mercedes-Benz som de egentligen heter, är en av Tysklands stoltheter. Förutom personbilar tillverkar de även bussar, skåpbilar och lastbilar. De har även ett otroligt framgångsrikt Formel 1-lag som tagit titeln hela sex gånger i rad de senaste åren. Mercedes huvudkontor ligger i den tyska staden Stuttgart och det är därifrån det mesta sköts.

Historien bakom Mercedes

Mercedes grundades redan 1926 och gick då under namnet Daimler-Benz. Strax innan hade Tyskland drabbats av en ekonomisk kris som slog hårt mot industrin. Mercedes visste hur de skulle utnyttja situationen och utvecklades till ett av de mest prestigefyllda märkena i Europa. De utmärkte sig framför allt på olika racingbanor runt om i Europa. Mercedes var väldigt aktiva under andra världskriget och tillverkade bilar både till Hitler själv och nazisterna. Denna stämpel är dock inget som har skadat företaget idag då de fortfarande räknas som ett av de bästa bilmärkena i världen.

Mercedes logga

Logotypen känner säkerligen de flesta igen. Det är en treuddig stjärna som är omringad av en rund ring. Det är faktiskt en av de mest igenkända logotyperna i hela världen. Det säger också mycket om Mercedes som varumärke. De tre uddarna står för de olika elementen land, hav och luft och ska visa vilken kraft en motor har över dessa.

Mercedes A-klass

A-klassen är en mindre personbil som lanserades första gången år 1997. Det är den minsta och billigaste modellen och kommer både i tredörrars och femdörrars-modeller. Idén var att du skulle köra en liten bil med samma komfort som en större bil. Dock började lanseringen inte något vidare för Mercedes eftersom bilen lyckades välta under en testning. Det skapade förstås stora rubriker i tidningar världen över. Lanseringen fick som en naturlig följd läggas på is. Mercedes lyckades åtgärda felen på bilen och idag är det en älskad modell i många länder.

Mercedes S-klass

S-klass är inte bara Mercedes största bilmodell, det är också ett flaggskepp för hela företaget. Denna bil är steget under Maybach , vilket är deras allra lyxigaste modell. Många av de gamla modellerna var till och med skottsäkra och tillverkades specifikt för väldigt högt uppsatta personer. Det fanns även modeller som var helt ljudisolerade. De nya modellerna har en specifik SOS-knapp som du kan trycka på för att komma direkt till polisen. Det finns även en mikrofon så du kan tala direkt i bilen utan att koppla in din telefon eller ett headset.

En sak är säker och det är att Mercedes alltid har legat i framkant när det kommer till moderna och lyxiga bilar. Allt tyder på att de kommer fortsätta att vara en ledande tillverkare även i framtiden.

kalle