Futuristiska bilar med innovativa lösningar

Last modified date

Idag tillverkas allt mer unika, praktiska bilar med smarta system som kan navigera, sensorer som varnar för hinder eller bilar som laddas och går helt på el! Framtidens bilar är redan här med innovativa lösningar och i riktigt unika och snygga utseenden.

Bilar som kan köra själva!

Något som förut bara har varit en tanke och fantasi, har nu blivit verklighet med bilar som kan köra helt själva utan förare! Det krävs dock en hel del kunskap och utveckling för kunna etablera självstyrande, autonoma bilar i samhället. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tog i mars 2018 emot nya lagförslag på en utredning om självstyrande fordon och hur man ska etablera dem i samhället. Tekniken har länge arbetats fram och nu finns det

självkörande Volvo-bilar som än så länge får köras på E20, E45 samt riksväg 40 och en del leder kring Göteborg. De självkörande Volvo-bilarna får i autonomt läge inte överstiga mer än 60 km/h och de får inte heller genomföra filbyten. Än så länge måste även föraren genomgå en speciell utbildning genom Volvo och alltid ha en hand på ratten. Inom transport försöker man nu även att utveckla fraktbilar som ska vara självstyrande. Vill man ha en effektiv leverans, ska man se till att få en professionell och effektiv frakt med valfria transportsätt!

Flygbilen – en kommande revolution!

När man tittar på science fiction-filmer som till exempel ”Det femte elementet” med Bruce Willis från 1997, ser man en futuristisk värld där Bruce Willis kör en flygande taxi. Staden trafikeras av köer i luften av många unika farkoster likt hybrider mellan rymdskepp och en bil. Nu har det blivit verklighet och den flygande bilen Terrafugia TF-X kommer troligen revolutionerna vår framtida transport med bilar! Än så länge arbetar man på prototypen, men bilen ska vara klar för start runt år 2025. Fördelen är att den kommer att vara helt automatisk, det vill säga att man programmerar in var man ska åka och bilen flyger passageraren till destinationen. Terrafugia TF-X, bygger på drönarteknik med två kraftfulla motorer på 600 hästkrafter som ska lyfta bilen vertikalt. Det kommer dock behövas en hel del åtgärder innan man kan använda denna unika bil i samhället. Framför allt måste man övertyga alla luftfartsmyndigheter om att det automatiska navigationssystemet är säkert och tillförlitligt. Man måste även ha tydliga riktlinjer och regler för var man får flyga och på vilken flyghöjd. Tekniken går framåt med stormsteg och nu spår man att AI kommer att revolutionera bilar med allt mer smarta program. Det ligger en spännande framtid tillmötes och framtidens smarta transportmedel är redan här!

kalle