Volkswagen

Last modified date

Volkswagen är ett tyskt märke som grundades 1937 av Ferdinand Porsche. Till skillnad från många andra tyska bilmärken är inte Volkswagen ansedd som en lyxbil utan mer som en stabil och pålitlig familjebil. Till exempel är det många körskolor i Sverige som använder sig av Volkswagen när folk ska ta körlektioner till sitt körkort. År 2003 producerade man över 20 000 bilar om dagen i sina fabriker runt om i världen och satsar även stort på elbilar i nuläget. Huvudkontoret ligger i den tyska staden Wolfsburg och det är också där som den första fabriken håller till.

Historien bakom Volkswagen

Ferdinand Porsche byggde den första prototypen redan år 1932 och 1934 räckte man över ett första förslag till den dåvarande tyska regeringen. Då var den främsta visionen att det skulle vara en bil för fyra personer och att den skulle ha en maxfart på 100 kilometer i timmen. 1936 var äntligen de första prototyperna färdigbyggda i Porsches privata garage. Det skulle dock dröja ända till 1938 innan bilen faktiskt presenterades för allmänheten.

Hitler lät under sin tid som rikskansler bygga vad som då var världens modernaste bilfabrik. Huset finns kvar än idag som ett minne från en svunnen tid. Tyskland hade under kriget ett mål om att de skulle slå USA gällande att ha den modernaste bilen och 1938 lanserades den. Precis som Mercedes har Volkswagen ett förflutet som är starkt förknippat med Nazityskland men det är ingenting som stör produktionen idag. Båda märkena har lyckats tvätta bort den stämpeln och det är nu bara en del av historien. Idag jobbar det omkring 50 000 personer i Volkswagens fabrik varav cirka 20 000 av dessa är involverade i själva produktionen. Det är alltså en betydande arbetsgivare i Tyskland.

kalle