Chrysler

Last modified date

Chrysler är kanske inte en av de mest köpta eller välkända bilarna här i Sverige men desto mer älskad i hemlandet USA. Bilarna har tillverkats i Detroit sedan år 1925 som är en välkänd bilstad. Idag ägs Chrysler av Fiat Motors men som ett fristående märke.

Historien bakom

Chrysler som grundade företaget arbetade tidigare för Buick men valde 1924 att introducera sin egna modell. Den första modellen hette Model B-70 och var en väldigt modern bil. Den blev en enorm succé inte minst tack vare det mycket konkurrenskraftiga priset. År 1934 skulle man dock drabbas av ett riktigt bakslag när den senaste modellen blev en total flopp. Det ledde till att man gjorde en stor förändring av företaget i det tysta och det skulle dröja hela 20 år innan man vågade sig på att lansera en ny modell.

Under andra världskriget stod stora delar av tillverkningen still men man var snabba att komma igång igen när kriget var slut. Man hade flera modeller som man upptog produktionen på. Under 70-talet gick det dock så dåligt för företaget att den amerikanska staten var tvungen att skjuta till pengar för att undvika en konkurs.

kalle