Välja rätt försäkring till bilen

Last modified date

När du skaffar bil behöver du omgående också ordna en försäkring till den. Du får faktiskt inte köra bilen på vanliga vägar utan att den har en försäkring. Den får inte heller bogseras. Men att välja rätt försäkring till en bil är inte alltid så lätt, här får du några tips.

Jämföra försäkringar

Det minsta din bil behöver är en trafikförsäkring och det gäller oavsett vilken typ av bil du har. Om du vill köra amerikanare eller en sportbil på vägen måste det finnas en trafikförsäkring. Se till att jämföra trafikförsäkringarna innan du väljer en att teckna. På så sätt kan du få det bästa skyddet, till bästa pris för din bil.

Vad skiljer försäkringens pris åt?

En sportig mercedes blir i regel dyrare än en Volkswagen för familjen och det beror helt enkelt på att snabba bilar i regel råkar ut för fler olyckor än familjebilar. En bilförsäkring blir också dyrare om det är en yngre förare som ska köra bilen. Bilförsäkringen kan också kosta mer pengar om man tidigare råkat ut för en bilolycka eller om man har blivit av med körkortet innan. Priset skiljer sig också åt beroende på vilket skydd man vill ha. En helförsäkring är dyrare än en trafikförsäkring men då får man också bättre ersättning vid olika skador på bilen och försäkringen ger ett mer heltäckande skydd.

Försäkrar alla bolag alla bilar?

I regel försäkrar alla försäkringsbolag alla bilar. Oavsett om du har en äldre Audi eller en ny Renault brukar det inte vara några problem att försäkra bilen. Det kan dock finnas vissa undantag. Om bilen är importerad, eller om den har någon markering som visar att den tidigare dömts ut av försäkringsbolag i samband med till exempel en olycka kan det vara så att försäkringsbolaget inte vill försäkra fordonet. Om bilen registreras för att användas på bana eller som tävlingsfordon kan det också vara så att bolaget inte vill försäkra den. Det beror helt enkelt på att bilarna lätt kan gå sönder när de körs i högre hastigheter än vad som förekommer ute på de vanliga vägarna. Det är helt enkelt skador som inte täcks av de vanliga försäkringarna.

kalle