Volvo och dess historia

Last modified date

Volvo är ett av Sveriges mest emblematiska varumärken, med säkerhet, tillförlitlighet och kvalitet som fokus. Flera hundratusentals svenskar äger idag en Volvo, och denna siffra ser ut att öka för varje dag som går. För dig som är en av dessa svenskar och behöver reparera eller uppdatera din Volvo, så är https://www.worksystem.se/ en utmärkt sida för att hitta vad du letar efter. Vägen har varit lång för Volvo att nå den framgång som företaget nu har åstadkommit. Men hur kom den här praktiska familjebilen till?

Jag rullar

Volvo, latin för ”jag rullar”, grundades av Assar Gabrielsson och Gustaf Larsson 1927 med avsikt att skapa en bil med kvalitet och säkerhet som bästa egenskaper. Det skapades som ett dotterbolag till kullagertillverkaren SKF i Göteborg.

Bilförsäljningen var till en början väldigt långsam. Det var den första Volvo-lastbilen som visade sig bli en omedelbar framgång. Det var lastbilsförsäljningen som resulterade i Volvos ekonomiska framgång till en början. Den första lyxbilen var PV645 och presenterades 1933. Trots att lastbilar fortfarande var den stora inkomsten så satsade Volvo mycket på bilutveckling. Sedan kom tyvärr det andra världskriget.

Andra världskriget

Under andra världskriget avtog produktionen. Istället riktade de sig åt att betjäna de väpnade styrkorna och utvidgade sin verksamhet avsevärt. Svensk neutralitet innebar dock att kriget inte påverkade Volvo allt för mycket och kunde därför fortsätta att konkurrera med de stora bilgiganterna som Audi och Ford.

PV444 var den första ”riktiga” lilla bilen av Volvo och blev en omedelbar framgång. Bilen dominerade produktionen tillsammans med PV544 genom 1960-talet. Det var också bilen som gjorde plats för Volvo på den amerikanska bilmarknaden.

Volvo är än idag mycket ambitiösa. Och mycket passionerade när det kommer till säkerhet. Faktiskt så passionerade och så ambitiösa att deras vision för 2021 är att ”ingen ska dödas eller allvarligt skadas i en ny Volvo-bil”. Deras senaste XC90 är Volvos säkraste bil någonsin.

kalle